Casa “la gri” şi casa “la roşu” ieftine şi uşor de personalizat

Spre deosebire de trecut când opţiunile pentru cumpărarea unei case erau puţine, astăzi constructorii ne oferă o serie de oportunităţi. Putem alege casa la cheie, la gri sau la roşu. Ultimele două variante sunt ceva mai ieftine decât casele cu finisaje.

Casa la gri este locuinţa care nu are executate finisajele interioare şi costă cu peste 10% mai ieftin decât una la cheie. Desigur, avantajul financiar este evident şi bine venit pentru cei care nu dispun de o sumă foarte mare de bani pentru achiziţionarea unei locuinţe. Casa la gri este mai avantajoasă decât casa la roşu, deoarece este tencuită, are tâmplăria termoizolantă şi reţelele de electricitate ori reţele de apă pentru obiectele sanitare.

Cumpărătorului îi rămâne să îşi aleagă singur finisajele pe care le vrea: gresie, faianţă, parchet şi obiecte sanitare. Nu doar casele se pot vinde la gri, ci şi apartamentele. Pentru a evita surprizele neplăcute potenţialul cumpărător ar trebui să întrebe de la bun început proprietarul ce înseamnă apartamentul la gri pe care îl oferă. Altfel se poate trezi că noul apartament nu are nici dotările pe care în mod normal ar fi trebuit să le deţină.

Apoi mare atenţie şi la aşa-numita economie. Înainte de a da banii pe o astfel de locuinţă socotiţi dacă nu cumva finisajele luate fiecare în parte ar putea costa să vă coste per total mai mult decât o casă la cheie.

Totuşi, dacă vă doriţi un apartament finisat după propriile gusturi şi idei, casa la gri este varianta cea mai avantajoasă şi ceva mai ieftină în comparaţie cu casa la roşu. Mai mult decât atât, este vorba despre calitatea finisajelor. În cazul caselor la cheie, nu aveţi de ales decât să acceptaţi ceea ce vă oferă constructorul. De cele mai multe ori sunt finisaje mai ieftine, dar incluse în costul casei ajung să-i ridice preţul, doar pentru că există.

10.000 de euro pentru o casa la roşu

Casa la roşu costă şi mai puțin decât cea gri având în vedere că acest tip de locuinţă nu are finisaje de niciun fel şi nici nu are acoperişul finalizat. De asemenea îi lipsesc şi ţevile de apă, gaze sau firele electrice.

Ca şi casa la gri, casa la roşu costă cu până la 30% mai ieftin decât una la cheie. O casa de 150 de mp poate fi construită şi în 2-3 luni, dacă vremea o permite. Costul unei case la roşu porneşte de la 140 de euro pe mp. Preţul final la care va ajunge o astfel de casă este de aproximativ 7000 de euro. Desigur la acestea se va mai adăuga preţul acoperişului de 1500-2000 de euro şi fundaţia. Per total cu 10.000 de euro casa este gata. După acest moment vor începe finisajele.

Dezavantajul caselor cumpărate la gri sau la roşu este bătaia de cap pentru cumpărarea materialelor de construcţii sau angajarea unei firme de construcţii profesioniste. Apoi, să nu uităm că pot apărea oricând costuri neprevăzute, aşa că fii pregătit să poţi întrerupe lucrările dacă nu dispui de un buget permisiv.

Raluca Borceanu

2 Responses to “Casa “la gri” şi casa “la roşu” ieftine şi uşor de personalizat”

  • avatar Sorin spune:

    Stimata doamna Raluca Borceanu, ori nu va pricepeti la matematica, oiri nu stiti sa va exprimati coerent. Dvs. afiramati „Costul unei case la roşu porneşte de la 140 de euro pe mp”, fapt apropiat de realitate, dupa care, spuneti ca o pretul unei case cca 150 mp este aproximativ de 7000 de euro, la care se adauga pretul acoperisului si al fundatiei, si ajungeti pe la 10000 euro.
    Aritmetica este simpla, 140 E/mpX150mp = 21000E.

    Atat sarpanta (mai putin invelitoarea acoperisului) cat si fundatia fac parte din constructia „la rosu”, daca le socotiti separat, inseamna ca le dublati.
    Lucrurile sunt ceva mai simple, manopera pentru o constructie de genul mentionat (150mp la rosu) este cca 5000~7000 de euro, iar materialele cca 15000e, pretul total fiind apropiat de 20000E.

Leave a Reply